Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Verdroging natuurgebied De Meene bij Ruurlo wordt aangepakt

Geplaatst: 08/04/2021 


Waterschap Rijn en IJssel en Staatsbosbeheer gaan samen de verdroging in het gebeid de Meene - onderdeel van natuurgebied Boswachterij Ruurlo ten westen van Kasteel Ruurlo - aanpakken door het structureel verhogen van de grondwaterstand in het voorjaar. Het traject van de Baakse Beek dat wordt aangepakt is 1,2 kilometer lang. De werkzaamheden en afronding staan gepland in 2022.

De Baakse Beek onttrekt nu door zijn grote diepte - van bijna 2 meter onder maaiveld - water uit het gebied de Meene. Hierdoor zakt het grondwaterpeil. Door de beek ongeveer de helft minder diep te maken, vermindert de  drainerende werking op het grondwaterpeil . Dit voorkomt dat  water uit het gebied wegstroomt.

De beek wordt ondieper, maar blijft bij hoogwater of extreem nat weer wel goed in staat overtollig water af te voeren. Bij de ingreep wordt zorgvuldig omgegaan met behoud van bestaande ecologische waarden, cultuurhistorische waarden en de belangen van de landbouw.

De Meene is een deelgebied binnen het project Landgoederenzone Baakse Beek, het enige deelgebied in de gemeente Berkelland. In 2019 hebben de gemeente Bronckhorst, provincie Gelderland en waterschap Rijn en IJssel een Ontwikkelvisie opgesteld voor een toekomstbestendig gebied met een klimaatrobuust watersysteem, herstelde en nieuwe natuur, cultuurhistorie en duurzame landbouw. 

bron: Waterschap Rijn en IJssel, 07/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter