Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Grote kavelruil voor natuurgrond in Overijssel

Geplaatst: 08/04/2021 


Natuur- en landschapsorganisaties, particuliere grondeigenaren en de provincie Overijssel doen een grote kavelruil in de IJsselstreek. Daarbij verandert 478 hectare natuur en enkele hectares landbouwgrond veranderen van eigenaar. Het belangrijkste doel van de kavelruil is om meer aaneengesloten en robuustere natuurgebieden te maken. 

Natuurgebieden zoals Lierderbroek, Molenpolder, Landgoed Windesheim, de uiterwaarden van de IJssel en Landgoed ‘t Nijendal worden meer aaneengesloten. Dat komt ten goede aan de kwaliteit van de natuur. Ook het beheer kan efficiënter worden uitgevoerd. Ook andere doelen zoals waterbeheer kunnen worden meegenomen.

Sinds 2018 hebben Staatsbosbeheer, Overijssels Particulier Grondbezit, Landschap Overijssel, Natuurmonumenten, provincie Overijssel, diverse eigenaren van particuliere landgoederen en het agrarisch natuurcollectief Lierderbroek aan de kavelruil gewerkt. Ook LTO was, namens de agrariërs die grond pachten op de verschillende terreinen, betrokken bij de kavelruil.

Staatsbosbeheer brengt 308 hectare grond in, de provincie Overijssel 158 hectare en Landgoed Windesheim 11 hectare. De gronden die de provincie in brengt liggen bij de Borkeld en Zunasche Heide, beide bij de Sallandse Heuvelrug. Door deze gronden mee te nemen in de kavelruil kon de ruil in de IJsselstreek worden afgerond. Staatsbosbeheer koopt deze provinciale gronden. De percelen van Staatsbosbeheer worden gekocht door de verschillende andere organisaties, waaronder een groot deel door Stichting IJssellandschap.

bron: Provincie Overijssel, 07/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter