Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

'Financiering bossenstrategie komt niet volledig van Rijk en provincies'

Geplaatst: 07/04/2021 


Het Rijk en de provincies hebben niet voor alle ambities van de bossenstrategie zelf de financiële middelen gereserveerd. Voor een flink deel gebeurt dat wel, met nieuwe middelen, maar ook door verstandig gebruik te maken van al bestaande fondsen en afspraken en aan deze nieuwe doelen te koppelen, zoals de uitbreiding van het Natuurnetwerk Nederland. Dat schrijft minister Schouten van LNV aan de Tweede Kamer.

De provincie en het Rijk zien ook verschillende kansen voor de uitbreiding van bos buiten het Natuurnetwerk Nederland, onder meer in samenwerking met private partijen. Ook verdere samenwerking met andere overheden en de Europese Unie bieden kansen om de bosuitbreiding in Nederland vorm te geven. Daarbij is het belangrijk om creatief en pragmatisch te zijn en koppelingen maken met grote ruimtelijke transities, stelt Schouten.

Ook voor de revitalisering van de bossen ziet de minister zowel kansen binnen de bestaande instrumenten, als via nieuwe koppelingen met aanpalend beleid alsook middels samenwerking met andere publieke en private partijen. Zo kan het huidige beheer worden ingezet om al stappen te zetten richting sterke en gezonde bossen, onder andere door te kiezen voor rijkstrooisel soorten, erkende autochtone herkomsten en het laten liggen van voldoende dood hout.

Het Programma Natuur, waarin zo’n 3 miljard euro wordt geïnvesteerd in de natuur, draagt ook fors bij aan robuuste bossen door verdroging en verzuring tegen te gaan. Ook hier zijn tal van andere partijen die zich willen inzetten om het bos veerkrachtig te houden. Met de Nederlandse Bossenstrategie wordt al een voorschot op de plannen van de Europese Commissie die in 2021 een Europese Bossenstrategie zal publiceren. Ook hier liggen kansen voor nieuwe cofinanciering, meent Schouten.

bron: Ministerie van LNV, 06/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter