Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Richtlijn voor bijenkasten op heideterreinen

Geplaatst: 07/04/2021 


De dichtheid wilde bestuivers op heidevelden is verder van honingbijkasten waarneembaar hoger dan dichterbij. Aan de hand van het aantal honingbijkasten kan de reikwijdte van deze negatieve invloed voorspeld worden. Dat blijkt uit onderzoek van EIS Kenniscentrum Insecten op drie grote heideterreinen. Op basis van deze resultaten is een richtlijn geformuleerd.

In de nazomer staat de heide massaal in bloei. Imkers plaatsen daarom vaak hun honingbijkasten op heideterreinen. In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf is op 3 heideterreinen van het ministerie van Defensie onderzocht om na te gaan of er sprake is van concurrentie tussen honingbijen en wilde bestuivers en zo ja in welke mate.

Het onderzoek werd gedaan aan de hand van waarnemingen van dichtheden honingbijen en wilde bestuivers in onderzoekplots van 50 bij 50 meter op verschillende afstanden van de honingbijkasten. Binnen deze plots zijn gedurende 45 minuten alle aanwezige bestuivers, inclusief honingbijen, per soort geteld. Voor de analyse zijn deze resultaten omgerekend naar aantallen individuen per vierkante meter bloeiende heide. 

Uit het onderzoek blijkt dat de dichtheid aan honingbijen afneemt met de afstand tot de dichtstbijzijnde honingbijkasten en de dichtheid aan wilde bestuivers juist ongeveer even sterk toeneemt met de afstand. De conclusie is dat de dichtheid wilde bestuivers duidelijk waarneembaar en statistisch significant samenhangt met de aanwezigheid van honingbijkasten en de afstand daartoe.

Er kan een richtlijn voor het maximum aantal honingbijkasten opgesteld worden.
Deze richtlijn gaat uit van een aantal aspecten:

  • Traditie van het plaatsen van honingbijkasten op het terrein;
  • De grootte van het terrein;
  • De oppervlakte bloeiende heide;
  • Het aantal locaties met honingbijkasten;
  • Het maximale aandeel van het terrein waarop concurrentiedruk op de wilde bestuivers wordt geaccepteerd.

Voor natuurterreinen zou het aandeel van de oppervlakte waarop concurrentiedruk wordt geaccepteerd maximaal 25% mogen zijn. Meer informatie is te vinden in de publicatie 'Richtlijn plaatsing honingbijkasten op heideterreinen van defensie' van EIS Kenniscentrum Insecten.


mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter