Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Sensortechnologie is geschikt voor meten van fijnstofpatronen

Geplaatst: 06/04/2021 


Sensortechnologie is geschikt voor het meten van fijnstofpatronen in het buitengebied. Dit komt onder andere naar voren uit de resultaten van het project 'Meetnetwerk Zandkant – Noordkant in Sint Anthonis' dat in 2019/2020 is uitgevoerd door Connecting Agri & Food. In een gebied van ongeveer 1,5 km2 is daarbij met 6 tot 8 sensoren gedurende enkele maanden tot een jaar onder meer fijnstof gemeten. 

Binnen het meetgebied bevinden zich  veehouderijbedrijven, recreatiegebieden, burgerwoningen en een provinciale weg. Op enkele plaatsen worden houtkachels gestookt Op ruim één kilometer van het meetgebied ligt de snelweg A73. Naast de patronen van fijnstof over de tijd, zijn ook de weergegevens ieder uur vastgelegd. Alle sensoren hebben op ongeveer 1,5 meter hoogte vanaf de grond gemeten.

De windsnelheid blijkt een heel belangrijke factor. Bij harde wind werd minder fijnstof gemeten. Binnen het meetgebied was het patroon bij de sensoren op 25 tot 100 meter van een bron hetzelfde als bij sensoren op grotere afstand van een fijnstofbron. Dit betekent dat de emissie van fijnstof over een groter gebied verspreid wordt en niet specifiek dichtbij de bron.

Naast het weer spelen, maar in mindere mate, ook bronnen buiten het meetnetwerk een rol. De relatie met alle bronnen in het gebied, zoals de aanwezigheid van wegen, veehouderijen of incidentele gebeurtenissen als houtstook, was niet goed in patronen zichtbaar. Om de emissie van een bron te bepalen, zal in of heel dichtbij het emissiepunt gemeten moeten worden.

Gelijktijdig met het project in Sint Anthonis is in Venray, in een project van de provincie Limburg, met hetzelfde type fijnstofsensoren gemeten. Hoewel de meetgebieden hemelsbreed 15 kilometer uit elkaar lagen, waren de fijnstofpatronen nagenoeg identiek. De gebruikte sensortechnologie blijkt geschikt voor het meten van de patronen, maar minder voor de absolute concentraties.

Een samenvatting van het onderzoeksrapport Meetnetwerk fijnstof in Zandkant Noordkant is te vinden op de website van Connecting Agri & Food.

bron: Connecting Agri & Food, 11/03/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter