Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Besluitvorming over ontwikkeling Parc Zaarderheide onzorgvuldig

Geplaatst: 06/04/2021 


Recent heeft de rechtbank Limburg uitspraak gedaan in de zaak over de ontwikkeling in het gebied Parc Zaarderheiken, waarbij onder meer een 18-holes golfbaan wordt aangelegd en de Annahoeve wordt ontwikkeld tot clubhuis. De rechter oordeelt dat de besluitvorming over ontwikkeling Parc Zaarderheide onzorgvuldig is verlopen.

Milieuorganisaties willen dat de werkzaamheden gestaakt worden in verband met aantasting van het leefgebied van dassen. Zij stellen dat de werkzaamheden leiden tot schade aan de foerageer- en leefgebieden van de das en dat de provincie Limburg had moeten onderzoeken of ook voor de werkzaamheden die geen betrekking hebben op de verbouwing van het clubhuis een ontheffing had moeten worden verleend.

Volgens de provincie Limburg is alleen een ontheffing van de Wet natuurbescherming nodig voor de ontwikkeling rondom de Annahoeve, welke ook is verleend. De overige werkzaamheden kunnen volgens het Limburgse college zonder vergunning worden uitgevoerd.

De rechter oordeelt dat uit de natuurrapporten voldoende blijkt dat foerageergebied verloren gaat. Of deze ingreep in het foerageergebied zodanig is dat de dassen in het gebied hun burcht zullen verlaten, is niet onderzocht. Volgens de rechter is deze informatie wel nodig voordat kan worden geconcludeerd dat geen ontheffing nodig is voor de overige werkzaamheden.

Het besluit is volgens de rechter onvoldoende gemotiveerd en onvoldoende zorgvuldig voorbereid. De rechter schorst daarom de ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming tot 2 weken nadat de provincie op de bezwaren van de milieuorganisaties heeft beslist.

De rechter heeft geen verbod opgelegd op het uitvoeren van werkzaamheden. Werkzaamheden die vóór de nieuwe besluitvorming worden uitgevoerd moeten, vanwege de geschorste ontheffing, echter in overeenstemming zijn met de Wet natuurbescherming. Of dat het geval is, betreft dan een handhavingszaak.

Meer informatie is te vinden in de uitspraak van de rechtbank Limburg.

bron: Rechtbank Limburg, 02/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter