Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Noord-Brabant keert bijna 294.000 euro uit voor opruimen drugsafval

Geplaatst: 06/04/2021 


In 2020 heeft de provincie Noord-Brabant voor  293.628 euro aan subsidies toegekend in 38 situaties waarbij gedupeerden met drugsafvaldumping op hun terrein te maken kregen. In 3 situaties betrof het gedupeerde particulieren. In de overige gevallen ging het vooral om gemeenten. 

Het ging hoofdzakelijk om het dumpen van vaten. In 18 gevallen was ook sprake van een verontreinigde bodem of verontreinigd oppervlaktewater. Het gaat niet alleen om gedupeerden in natuur- en agrarische gebieden, maar ook in de kom van dorpen en steden in Brabant.

Voor het ruimen van drugsafval is gebruik gemaakt van de ‘Subsidieregeling opruiming drugsafval Noord-Brabant’. Gedupeerden konden daar compensatie van opruimingskosten aanvragen voor drugsafval dat in 2019 en 2020 is opgeruimd.

De regeling is bestemd voor gemeenten, omgevingsdiensten en waterschappen die 50% van de opruimingskosten ontvangen, met een maximum van € 24.999,-. Particulieren ontvangen 100% van de kosten, met eenzelfde maximum.

Vanaf 1 januari 2021 kunnen gedupeerden zich voor de subsidieregeling melden bij uitvoeringsorganisatie BIJ12, die de regeling tot eind 2024 namens alle provincies in Nederland uitvoert. Aanvragen worden daar behandeld, en bij toewijzing vindt vervolgens ook de subsidiebetaling plaats. In Brabant wordt daarbij een subsidieplafond van 342.410 euro gehanteerd.

Dankzij de Ondermijningswet kunnen kosten voor het opruimen van drugslabs en dumpingen door het Openbaar Ministerie binnenkort op de daders worden verhaald. De Ondermijningswet ligt bij het parlement. 

In 2020 moest de politie in de provincies Noord-Brabant en Zeeland ruim 1,2 miljoen voor het opruimen betalen. Dit bedrag is exclusief het saneren van vervuilde grond, de inzet van specialistische diensten en bijvoorbeeld het ontruimen van woningen rond een laboratorium.

bron: Provincie Noord-Brabant, 02/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter