Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Ontwikkelingsruimte gecreëerd door vertrek van melkveebedrijf in Starnmeer

Geplaatst: 06/04/2021 


De provincie Noord-Holland heeft een melkveebedrijf met 28 hectare landbouwgrond inclusief stikstofrechten in Starnmeer aangekocht. De melkveehouder verhuist zijn bedrijf naar de gemeente Bergen. In Starnmeer wordt door het vertrek van het bedrijf een geplande dijkverzwaring mogelijk. Ook neemt de stikstofdepositie op het Natura 2000-gebied Wormer- en Jisperveld af.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil in de polder Starnmeer de dijk versterken en heeft voor de geplande ingrepen 11 hectare grond nodig. Het melkveebedrijf dat vertrekt had vanwege de ligging naast het Natura 2000-gebied geen mogelijkheden om uit te breiden. Door de vertrek van het bedrijf wordt de stikstofdepositie op het beschermde natuurgebied met 5 mol per jaar verlaagd.

De verworven grond zal de provincie gaan gebruiken voor kavelruil om de benodigde grond voor de dijkversterking te verwerven en tegelijkertijd compensatiegrond te bieden voor andere agrarisch bedrijven in het gebied. Ook wordt er gekeken naar agrarische structuurverbetering. Daarnaast benut de provincie mogelijkheden om grond te ruilen om op andere plekken het Natuurnetwerk Nederland af te kunnen ronden.

bron: Provincie Noord-Holland, 03/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter