Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Herbegrenzing voor natuurnetwerk in Noord-Holland

Geplaatst: 06/04/2021 


Het Natuurnetwerk Nederland in Noord-Holland kan voor 150 hectare worden aangepast. Op verschillende locaties zijn percelen binnen het Natuurnetwerk gehaald en locaties met minder natuurwaarde zijn buiten het natuurnetwerk gezet. Na advies van terreinbeherende organisaties, LTO en de betrokken Provinciale Statencommissie is het plan met enkele wijzigingen vastgesteld. Het netwerk groeit daarmee niet in omvang, maar wel in kwaliteit en is sneller af te ronden.

De herbegrenzing is onderdeel van het plan om het Natuurnetwerk in 2027 af te ronden. De provincie Noord-Holland krijgt elk jaar verzoeken voor grenswijzigingen van het natuurnetwerk. Een deel van de huidige verzoeken zijn zienswijzen op het Natuurbeheerplan 2020 en de Omgevingsverordening NH2020. Anderen verzoeken zijn rechtstreeks binnengekomen bij het Regiebureau Natuurnetwerk Nederland.

De verzoeken tot grenswijziging komen van particulieren, terreinbeheerders en overheden. De omvang van de locaties varieert van tientallen meters eraf vanwege mindere natuurkwaliteit tot tientallen hectares erbij van gebieden die grenzen aan natuurgebieden.

Niet alle verzoeken zijn in een keer af te handelen. Bijvoorbeeld omdat er een gebiedsproces in de streek loopt of gaat lopen. Er is nu over 75 aanvragen besloten en er staan nog zo’n 100 aanvragen in de wacht. Een deel wordt het komende half jaar afgerond, een andere deel wacht op de gebiedsaanpak van de provincie.

De grenzen van het natuurnetwerk worden regelmatig tegen het licht gehouden, waarbij de uitgangspunten gelijk blijven. Aanpassing van de begrenzing is afhankelijk van ecologische redenen, voor een kleinschalige ontwikkeling of ter compensatie van andere ontwikkelingen. Is het ecologisch onwenselijk, dan wordt over het algemeen niet overgegaan tot herbegrenzing.

bron: Provincie Noord-Holland, 02/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter