Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Heetwaterproef tegen de Aziatische duizendknoop teleurstellend

Geplaatst: 02/04/2021 


De proef om in Gelderland met heet water de Aziatische duizendknoop definitief te verwijderen was niet succesvol. Na 3 jaar, en 5 tot 7 behandelingen per jaar, is nergens de duizendknoop 100% weg. Stichting Probos kreeg in 2018 van de provincie Gelderland de opdracht om de proef te begeleiden en heeft in een evaluatierapport de resultaten beschreven.

Door heet water te injecteren in de grond worden de wortels van de duizendknoop verzwakt. Er ontstaan onder meer brandwondjes op de wortels, waardoor de plant vatbaar wordt voor schimmels. De plant raakt verzwakt en de haarden worden kleiner.

In Gelderland zijn een aantal proeflocaties langs wegen met deze methode behandeld. Na 3 jaar, en 5 tot 7 behandelingen per jaar, is nergens de duizendknoop 100% weg. De provincie zet  de proef nog door op een paar locaties. Daar worden de stengels die nog opkomen uit de grond getrokken.

De conclusie is dat de duizendknoop met heet water niet volledig bestreden kan worden. Ook blijken de kosten van behandeling met heet water erg hoog. Meer informatie is te vinden in de rapportage 'Praktijkproef bestrijding Aziatische duizendknopen met heet water' van Stichting Probos.

bron: Provincie Gelderland, 01/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter