Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Tot 1 oktober verbod op water oppompen uit Beerze en Reusel

Geplaatst: 02/04/2021 


Van 1 april tot minimaal 1 oktober mag geen water worden opgepompt uit beken, sloten, vijvers en vennen in de stroomgebieden van de Beerze, Reusel en Nete ten zuiden van het Wilhelminakanaal en uit wateren in Park Meerland in Eindhoven. Deze gebieden zijn extra gevoelig voor droogte. De maatregel van waterschap De Dommel is nodig om watertekorten in oppervlaktewater, zoals sloten en beken, te voorkomen. 

Het onttrekkingsverbod van waterschap De Dommel gaat jaarlijks automatisch op 1 april in. Tot minimaal 1 oktober mag geen water opgepompt worden uit bepaalde beken, sloten en andere waterpartijen om bijvoorbeeld te beregenen. Het verbod geldt voor vaste sproei-installaties, maar ook voor mobiele installaties zoals zuigwagens en giertonnen. De enige uitzondering hierop is het laten drinken van vee of een brand blussen met slootwater.

Het onttrekkingsverbod geldt alleen voor de stroomgebieden van de Beerze, Reusel en Nete en daarop afwaterende sloten ten zuiden van het Wilhelminakanaal. Deze beken en sloten liggen hoog en zijn zo gevoelig voor droogte dat het water hier in enkele dagen heel snel kan zakken. Vanwege dit jaarlijks terugkerende probleem koos het waterschap in 2017 voor een jaarlijks terugkerende regel in dat gebied. In 2020 was het ook nodig om het halfjaarverbod te verlengen tot eind december.

In de rest van het werkgebied van waterschap De Dommel is oppompen van oppervlaktewater nog toegestaan, behalve in inlaatgebieden Olen en Sonniuswijk in Son en Breugel. Hier geldt altijd een onttrekkingsverbod. Wanneer waterpeilen en doorstroming in andere stroomgebieden snel zakken, kan het waterschap ook daar een tijdelijk onttrekkingsverbod instellen.

bron: Waterschap De Dommel, 01/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter