Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Herstelmaatregelen in moerasgebied van grenspark Kempen~Broek

Geplaatst: 02/04/2021 


In grenspark Kempen~Broek gaat ARK Natuurontwikkeling samen met Natuurmonumenten het moerasgebied Wijffelterbroek en het aangrenzende Kettingdijk herstellen. Niet alleen wordt zo de verdroging van de omgeving aangepakt, het gebied gaat ook fungeren als klimaatbuffer. Er wordt water opgeslagen in tijden van wateroverlast en water wordt afgegeven in tijden van droogte. 

Het Wijffelterbroek en Kettingdijk worden weer verbonden met het natte gebied Smeetshof in België. Zo ontstaat weer een grensoverschrijdend doorstroommoeras. Het project wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (POP3-waterproject) en van Provincie Limburg.

Door de waterhuishouding in het Wijffelterbroek en omgeving te herstellen krijgt moeras en nat bos de kans om zich weer te ontwikkelen en uit te breiden. ARK en Natuurmonumenten gaan de loop van de Raam verleggen en om het gebied heen leiden. In de nieuwe situatie kan het Wijffelterbroek straks extra water opslaan dat in 2 tot 3 weken tijd het gebied langzaam verlaat. In het moeras zal door de verhoogde grondwaterstand de huidige afbraak van veen stoppen en weer veenvorming plaats gaan vinden.

bron: ARK Natuurontwikkeling, 01/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter