Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Waarde bossen in koolstofopslag nauwkeurig in kaart gebracht

Geplaatst: 01/04/2021 


Een nieuwe, interactieve kaart van ‘s werelds koolstofbronnen en -opslag bevestigt dat bossen 2 keer zoveel koolstof opnemen als ze uitstoten. Het blijkt dat bossen tussen 2001 en 2019 gemiddeld 8,1 miljard ton CO2 hebben uitgestoten ten gevolge van ontbossing en andere ingrepen, terwijl herbebossing 16 miljard ton CO2 vereiste. De forest carbon flux map komt vrij beschikbaar op Global Forest Watch. 

In het onderzoek waarover is gepubliceerd in Nature Climate Change, werkten Wageningse onderzoekers in een internationaal team samen om een groot aantal databases met gegevens over bossen vanaf de grond en uit de ruimte met elkaar te verbinden. Daaruit kwam een kaart voort waarop ingezoomd kan worden. De kaart toont de veranderingen in koolstofniveaus van de laatste 20 jaar in bossen op de schaal van een gemeente, provincie, land en zelfs continent.

De kaarten geven een gedetailleerd beeld van belangrijke koolstofemissies door ontbossing in de tropen. Voor Europa zijn de effecten van het bosbeheer in Zweden en Finland zichtbaar, waar bomen worden geoogst maar ook weer aangeplant, of de impact van natuurgeweld zoals in het zuidwesten van Frankrijk, waar een felle storm meer dan een decennium geleden de bossen aan de kust verwoestte.

Op een andere schaal blijkt dat 27% van de netto koolstofopslag zich bevindt in beschermde bossen. Dit onderstreept het belang van een goed natuurbehoud in deze gebieden.

Meer informatie is te vinden via de Global Forest Watch en de publicatie Global maps of twenty-first century forest carbon fluxes in Nature Climate Change.


mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter