Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Meer insecten op kruidenrijk grasland in Friesland

Geplaatst: 01/04/2021 


Op kruidenrijke weilanden in de gemeente Súdwest Fryslân komen vliegende insecten in grotere aantallen voor dan op monocultuur graslanden en maisakkers. Dit blijkt uit onderzoek met automatische insectencamera’s in het voorjaar van 2020. De resultaten zijn van belang voor het ontwikkelen van herstelprogramma’s voor de broedpopulatie van grutto’s.

Het onderzoek is verricht met de DIOPSIS-camera op 3 percelen bij Ferwoude in de periode april tot en met juni. De foto’s die deze camera maakt, worden geautomatiseerd verwerkt. Hierbij worden niet alleen de aantallen insecten geteld, maar ook de biomassa geschat. Bovendien worden de insecten individueel op naam gebracht tot op orde en soms familie. Op die manier is bekend welke soorten insecten er rondvliegen en hoeveel het er waren.

Gemiddeld werd er op het kruidenrijke grasland per etmaal 40% meer biomassa waargenomen van ongewervelden dan op het monocultuur grasland; op de maisakker is dat 60% minder. Van insecten die hun hele levenscyclus op het perceel zelf doorbrengen, vonden de onderzoekers gemiddeld 43% meer biomassa op het kruidenrijke grasland dan op de monocultuur. Met name vlinders en vliegen zijn daar veel talrijker. Ook slakken zijn op het kruidenrijke grasland vrij algemeen, maar ontbreken op de monocultuur. Op de maisakker zijn insecten en slakken die hun hele cyclus op land doorbrengen nagenoeg geheel afwezig.

Insecten vormen een belangrijke voedselbron voor grutto’s. Met name de jonge grutto’s zijn afhankelijk van het insectenaanbod overdag in de onderste 50 centimeter van het grasland, De onderzoekerers concluderen dat er op kruidenrijke graslanden meer voedselaanbod is voor gruttokuikens dan op monocultuur graslanden. Het is echter onduidelijk of dit ook voldoende is om een jonge grutto van te laten opgroeien. Het voornemen is om het onderzoek op grotere schaal te herhalen.

Meer informatie is te vinden in de publicatie 'Grutto Landschap project Jaarverslag 2020'.

bron: Nature Today, 01/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter