Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Monitor Landschap gebaseerd op 6 indicatoren

Geplaatst: 01/04/2021 


De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Kadaster, LandschappenNL en Wageningen University & Research hebben in opdracht van de ministeries van  Binnenlandse Zaken, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Monitor Landschap ontwikkeld.

Met de monitor worden de veranderingen in het landschap in beeld gebracht. Dit gebeurt aan de hand van 6 indicatoren: bebouwing, landgebruik, openheid, opgaand groen, historische lijnelementen en reliëf. In de Monitor Landschap is nu de nul-situatie vastgelegd van alle indicatoren.

Door jaarlijks de nieuwe metingen te vergelijken met het jaar ervoor, zijn de veranderingen te volgen. Zo komt de komende jaren  objectieve en telkens actuele informatie over de veranderingen van het landschap beschikbaar. Hiermee kunnen betrokkenen en beslissers het inhoudelijke gesprek voeren.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat de gegevens vanuit de Monitor Landschap duiden. Elke 2 jaar verwerkt het PBL dit in de rapportage voor de Nationale Omgevingsvisie waarin de ‘staat van het landschap’ wordt opgenomen. In het tussenliggende jaar geeft het PBL een uitgebreidere landschapsrapportage uit, waarin wordt ingegaan op een specifiek ruimtelijk thema.

De Monitor Landschap is te vinden op www.monitorlandschap.nl.

bron: LandschappenNL, 31/03/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter