Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Bijna 100 miljoen euro voor structurele aanpak droogte in Limburg

Geplaatst: 31/03/2021 


Werkgevers, de LLTB, natuurbeheerders, alle Limburgse gemeenten, de provincie Limburg, Waterleiding Maatschappij Limburg, Limburgs Particulier Grondbezit en waterschap Limburg investeren gezamenlijk fors in de aanpak van de droogteproblematiek in Limburg. De partijen zijn bereid zelf bijna 80 miljoen euro te investeren. Het plan is ingediend bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor een aanvullende bijdrage. Minister Van Nieuwenhuizen sprak haar steun al eerder uit. 

Vanwege de brede impact van de gevolgen van de klimaatverandering is de Klimaattafel Limburg opgericht, waarin de partijen gezamenlijk spreken over de aanpak ervan. De droogte veroorzaakt er al jaren veel schade voor verschillende sectoren. In 2016 en 2018 bijvoorbeeld zijn vooral de land- en tuinbouw en de scheepvaart zwaar getroffen.

Voor de land- en tuinbouw is in 2018 landelijk circa 750 miljoen euro schade berekend. Een belangrijk deel van deze schade is geleden op de hoge zandgronden, waaronder Limburg. Door de lage stand van de Rijn was er minder scheepvaart mogelijk, waardoor tankstations in het oosten van het land minder bevoorraad konden worden. Een tekort aan benzine en diesel was het gevolg.

Ook andere sectoren lijden onder de droogte. Zo zijn alleen al in Limburg honderdduizenden bomen gestorven en complete bospercelen vernietigd. De droogte heeft ook andere natuurgebieden zwaar aangetast, met alle gevolgen van dien voor flora en fauna.

bron: Waterschap Limburg, 31/03/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter