Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Weer overleg over Europese bijenrichtlijn bij toelating bestrijdingsmiddelen

Geplaatst: 23/02/2021 


De lidstaten van de Europese Unie overleggen dinsdag 23 februari in Brussel over de bescherming van bijen en andere bestuivers. Doel is te komen tot een Europese richtlijn waar bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen voldaan moet worden. Daar wordt als sinds 2013 over gesproken.

De Europese Commissie komt op 23 februari nog niet met een eigen voorstel voor de Bijenrichtlijn, maar wil tijdens de bijeenkomst standpunten van de lidstaten horen. Er wordt nog geen besluit genomen.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zal  de Europese Commissie vragen zo spoedig mogelijk met beschermdoelen voor honingbijen, hommels en solitaire bijen te komen. Nederland wil vasthouden aan de huidige uit 2013 stammende richtlijn, waarbij er maximaal 7% sterfte in een bijenkolonie mag optreden.

In Nederland pleit een groep wetenschappers en milieuorganisaties voor strengere Europese richtlijnen voor de bescherming van bijen. Zij hebben kritiek over het rekenmodel waarmee de natuurlijke sterfte in honingbijenkolonies kan worden vastgesteld. Volgens hen wordt een te hoog aandeel van de sterfte als 'natuurlijk' aanmerkt. Daardoor kunnen voor bijen zeer schadelijke middelen toch op de markt komen.

bron: Nieuwe Oogst, 23/02/2021