Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Systeemgericht exotenbeheer maakt maatregelen effectiever

Geplaatst: 23/02/2021 


Een van de grootste knelpunten in het beheer van invasieve exoten is dat bestrijdingsmaatregelen van populaties exoten vaak maar een beperkte tijd effectief zijn. Dat komt doordat vrijwel alle invasieve exoten eigenschappen hebben waarmee ze zich snel kunnen herstellen van een sterke afname. Voor soorten die moeilijk te bestrijden zijn, is een andere strategie nodig in de vorm van 'systeemgericht exotenbeheer'.

Door verstoring of aantasting treden veranderingen op in ecosystemen en ontstaan soms nieuwe mogelijkheden waar exoten van kunnen profiteren en waardoor ze zich kunnen vestigen. Door die nieuwe niches en middelen weg te nemen kunnen de exoten soms weer worden bestreden. Dit gebeurt bij ‘systeemgericht exotenbeheer’.

Voor deze vorm van beheer is een analyse nodig om erachter te komen welke verandering heeft plaatsgevonden die heeft geleid tot een gunstig vestigingsklimaat voor de exoten. Voor watercrassula, Amerikaanse vogelkers en zonnebaars heeft deze analyse al geleid tot praktisch toepasbare maatregelen waarmee de soorten zijn te beheren.

Aanpak van exoten gebeurt op verschillende manieren. Er wordt veel onderzoek gedaan naar bestrijding van invasieve exoten. De inzichten uit deze onderzoeken en doorverwijzingen naar diverse publicaties en achtergrondinformatie zijn  te vinden op de Themapagina Invasieve exoten op Natuurkennis.nl.

bron: Nature Today, 23/02/2021