Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Aandacht voor bijzondere flora bij renovatie Afsluitdijk

Geplaatst: 23/02/2021 


Biij de renovatie van de Afsluitdijk wordt het talud aan de zeezijde helemaal gestript. Daarbij is aandacht voor de bijzondere ‘kliffenflora’. Zaden van bijzondere planten worden verzameld om ze later terug te kunnen plaatsen. Speciale golfbrekende blokken met veel voegen bieden hiervoor mogelijkheden. Er is een proef gestart om uit te vinden hoe dat het beste kan.

Het talud aan de zeezijde van de Afsluitdijk heeft weinig asfaltbekleding. Het talud is met naast elkaar geplaatste, staande basaltzuilen afgedekt. De Afsluitdijk kent daardoor een bijzondere, rijke flora met veel zeldzame planten.

Ben Bruinsma uit Sint-Annaparochie heeft samen met Het Levend Archief en de Cruydthoeck  van alle zeldzamere soorten op grote schaal zaden gewonnen. Omdat het vaak om beschermde soorten gaat, heeft hij daar een specifieke ontheffing voor gekregen.

De bedoeling is dat de soorten na de renovatie ‘teruggeplaatst’ worden als gebiedseigen genenmateriaal. Het Levend Archief is daarvoor in de herfst van 2020 een proef begonnen waarin wordt onderzocht hoe een en ander het beste kan worden uitgevoerd.

bron: Nature Today, 23/02/2021