Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

De Peel, Zuid-Limburg en Groene Hart krijgen status NOVI-gebied

Geplaatst: 18/02/2021 


Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft aan 3 gebieden de definitieve NOVI-status toegekend. Dat staat in een brief die de minister aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het betekent langjarige betrokkenheid van meerdere ministeries om samen met de regio’s de grote opgaven in het gebied aan te pakken. Er zijn 8 gebieden in Nederland met de status ‘voorlopig’ NOVI-gebied. De Peel, Zuid-Limburg en het Groene Hart zijn de eerste met een definitieve aanwijzing.

De Nationale Omgevingsvisie (NOVI) van het Rijk gaat over de toekomstige inrichting en ontwikkeling van de leefomgeving in Nederland. De NOVI is in 2020 door het kabinet vastgesteld. In de NOVI is als uitgangspunt vastgelegd dat het Rijk en andere overheden optreden als één overheid, samen met de samenleving.

Er wordt gezamenlijk gewerkt aan de grote opgaven van zo’n gebied. Dit gebeurt onder andere door het opstellen van een gebiedsgericht programma en een regionale investeringsagenda. In totaal zet het Rijk in op 8 van zulke gebieden in Nederland.

Voor het Groene Hart, De Peel en Zuid-Limburg zijn onlangs de Plannen van Aanpak bestuurlijk in de betreffende gebieden en met de betrokken departementen vastgesteld. Daarin gaan partijen een langjarig partnerschap aan op belangrijke gestapelde fysieke opgaven in het gebied. De 3 gebieden gaan de komende jaren aan de slag met het opstellen van een regionale investeringsagenda.