Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Staatsbosbeheer ziet scherper toe op gebruik menggranulaat

Geplaatst: 17/02/2021 


Het gebruik van dit menggranulaat is voor Staatsbosbeheer een lastige kwestie. Het heeft niet alleen voordelen, maar ook een belangrijk nadeel, want er zit plastic in. De organisatie doet er alles aan om te voorkomen dat dit plastic in de natuur terecht komt. In afspraken met aannemers wil Staatsbosbeheer daar nog scherper op zijn. Dat schrijft de organisatie in een reactie op de uitzending van het tv-programma Pointer van 15 februari over het gebruik van menggranulaat. 

Staatsbosbeheer beheert in Nederland in totaal circa 11.200 kilometer wandel- en fietspaden: 4.800 kilometer is onverhard, 1.200 kilometer is half verhard, 1.600 kilometer is verhard en van 3.600 kilometer is het onbekend. De organisatie weet niet bij hoeveel kilometer pad menggranulaat is gebruikt. 

Menggranulaat mag volgens de normen 1% materiaal als plastic en ijzerdraad bevatten. Het wordt bijna altijd afgedekt met een schonere toplaag waar veel minder bijmenging in zit. Een keuze voor andere materialen is duurder en ook die hebben nadelen voor het milieu, benadrukt Staatsbosbeheer. 

Omdat het menggranulaat door de aanwezigheid van cement de andere stoffen goed vastlegt, en het bij veel paden wordt afgedekt met een schone toplaag, komt de vervuiling vrijwel niet in de verdere omgeving terecht. Er wordt ook vaak een doek onder gelegd om uitspoeling te voorkomen. Handelingen zijn er op gericht dat er geen stukjes plastic in de natuur belanden, maar in het pad opgesloten blijven.

bron: Staatsbosbeheer, 15/02/2021