Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Compensatie voor omwonenden windpark Oostpolder

Geplaatst: 17/02/2021 


Waddenwind, RWE en Gijzenberg, de 3 initiatiefnemers van windpark Oostpolder, stellen een extra bijdrage van 275.000 euro per jaar voor de omgeving beschikbaar. De provincie Groningen en initiatiefnemers zijn dit bedrag overeengekomen als alternatief voor de dorpsmolens. Dit bedrag komt bovenop de 1.050 euro per megawatt die elke initiatiefnemer van een nieuwe windturbine in de provincie Groningen verplicht is bij te dragen aan een gebiedsfonds. Voor windpark Oostpolder komt dat neer op jaarlijks bijna 100.000 euro.

Het gebiedsfonds is bedoeld voor omwonenden en voor projecten in het gebied van de Eemshaven Het plan is dat het gebiedsfonds in beheer komt van de hiervoor opgerichte Energie Coöperatie Oudeschip & Omstreken (ECOO). Het lidmaatschap van ECOO, die in juni 2018 is opgericht, staat open voor iedereen die binnen een afstand van 1.500 meter rondom de windparken in de Eemshaven woont.

Van het totaal beschikbare bedrag wordt 80% rechtstreeks uitgekeerd aan de omwonenden. Het overige deel  wordt door ECOO in overleg met de leden gebruikt voor investeringen in duurzame energieprojecten. 

Windpark Oostpolder is in aanbouw en bestaat uit 21 windturbines met een totaal vermogen van 94,5 megawatt. Het windpark wordt naar verwachting eind 2021 in bedrijf genomen. De betrokken partijen gaan de komende tijd in gesprek om de gemaakte afspraken verder uit te werken, zodat ze in kunnen gaan op het moment dat het windpark in bedrijf is.

bron: Provincie Groningen, 16/02/2021