Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Provincie Zuid-Holland maakt hergebruik van groenafval makkelijker

Geplaatst: 14/01/2021 


De provincie Zuid-Holland gaat het makkelijker maken om te experimenteren met het hergebruik van groenafval, bijvoorbeeld bermmaaisel. Wie met een goed plan voor hergebruik komt kan in de provincie voortaan sneller aan de slag.

Momenteel wordt groenafval juridisch gezien als ‘afval’. Het moet daardoor ook als afval afgevoerd en verwerkt worden, en mag niet zomaar in de bodem terechtkomen. Terwijl dit in het geval van groenafval soms juist kansen biedt. Bermmaaisel kan bijvoorbeeld gebruikt worden als bodemverbeteraar of meststof. Er zijn diverse ondernemers en onderzoekers die daarmee willen experimenteren.

Als bevoegd gezag kan de provincie in sommige gevallen daarvoor ontheffing afgeven. Dat is tot nu toe een paar keer gebeurd, maar blijkt erg onduidelijk. Daarom heeft de provincie dit nu in een beleidsregel vastgelegd. Dit geeft duidelijkheid en zorgt ervoor dat ondernemers met een goed plan sneller aan de slag kunnen. In de uitvoering voor heel Zuid-Holland werkt de provincie samen met de Omgevingsdienst Midden-Holland. Deze dienst verleent namens de provincie de ontheffingen.

bron: Provincie Zuid-Holland, 14/01/2021