Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Aandachtspunten bij inzet vleermuiskasten bij bestrijden eikenprocessierups

Geplaatst: 14/01/2021 


Vleermuizen eten geen eikenprocessierupsen maar wel volwassen vlinders. Daarmee kunnen ze voorkomen dat deze volwassen vlinders zich voortplanten en de eitjes voor de nieuwe generatie rupsen afzetten. Het plaatsen van vleermuiskasten ter bestrijding van eikenprocessierupsen is daarom zinvol. Dat moet echter wel met beleid worden gedaan wil het effect hebben, stelt de Zoogdiervereniging.

Vleermuiskasten moeten geschikt zijn voor grootoorvleermuizen en rosse vleermuizen. Dwergvleermuizen eten voornamelijk kleinere prooien en zullen geen grote aantallen eikenprocessierupsvlinders eten. Daar naast is het raadzaam de vleermuiskasten niet aan door eikenprocessierups aangetaste eiken te hangen, maar aan andere boomsoorten en gebouwen in de directe omgeving.

Plaats de kasten op tenminste 4,5 meter hoogte en zorg voor een vrije uitvliegruimte. Zijn er in of nabij een aangetaste eikenlaan of eikenperceel geen andere bomen of gebouwen aanwezig, dan is het ook mogelijk om vleermuiskasten op palen te plaatsen. Het is daarbij van belang dat deze paalkasten op een schaduwrijke plek staan.