Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

'Wereldwijd landoppervlak met extreme droogte zal sterk toenemen'

Geplaatst: 14/01/2021 


Onderzoekers van de Michigan State University en de Vrije Universiteit Brussel hebben toekomstsimulaties gemaakt van de invloed van de klimaatverandering op de totale massa water op het land. Daaruit blijkt dat tegen het einde van de 21e eeuw het wereldwijde landoppervlak dat te maken heeft met extreme droogte kan toenemen van 3% naar 7%. In dit scenario zullen bijna 500 miljoen mensen meer te kampen krijgen met extreme droogte.

De onderzoekers maakten voor hun simulaties gebruik van gegevens die zijn verkregen met de GRACE-satelliet. Deze satelliet kan veranderingen in de totale massa water meten door veranderingen in het zwaartekrachtveld van de aarde in kaart te brengen. De totale massa water is een optelling van water in sneeuw en ijs, rivieren, meren en reservoirs, moerassen, bodem en grondwater. Het onderzoek is verder gebaseerd op een set van 27 wereldwijde hydrologische modelsimulaties over 125 jaar.

Meer informatie is te vinden in de publicatie Global terrestrial water storage and drought severity under climate change in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change

bron: Vrije Universiteit Brussel, 13/01/2021