Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Aan de rand van een bos wordt beduidend meer koolstof opgeslagen

Geplaatst: 14/01/2021 


Uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat bosranden en kleine bosjes relatief koolstof vastleggen. Centraal in een groot bos is de opslag van koolstof per hectare beduidend lager dan aan de randen. De conclusies zijn gebaseerd op onderzoek in 45 verschillende loofbossen in Italië, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Polen, Zweden, Noorwegen en België.

De onderzoekers deden metingen in de bomen, in de bodem en in de strooisellaag. Ze stelden vast dat er in de rand aan gemiddeld 230 ton koolstof per hectare werd vastgelegd. Wanneer vergelijkbare metingen werden gedaan 100 meter diep in het bos, bleek dat maar 176 ton per hectare.

Aan de bosrand heerst een ander microklimaat dan midden in het bos, geven de onderzoekers als verklaring. Het is er vaak warmer en droger in de zomer, en er is meer licht beschikbaar voor de bomen. Dat extra licht zorgt ervoor dat op eenzelfde oppervlakte meer bomen een kans krijgen dan midden in het bos.

Een andere factor is dat bosranden vaak grenzen aan akkers of wegen liggen. Via de landbouw of het verkeer komt er meer stikstof vrij, wat zorgt voor een constante bemesting van de bosrand. Dat heeft negatieve gevolgen voor veel soorten, maar zorgt wel voor extra groei van de bomen.

De nieuwe inzichten hebben ook impact op de geraamde totale koolstofopslag via Europese bossen. De vastlegging blijkt 183 megaton hoger dan tot dusver werd verondersteld.

bron: Het Nieuwsblad, 09/01/2021