Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Mogelijk 34 nieuwe invasieve exoten op Unielijst

Geplaatst: 07/01/2021 


De Europese Commissie werkt aan de derde uitbreiding van de Unielijst. Dat is een lijst met momenteel 66 invasieve exotische plant- en diersoorten die onder meer schadelijk zijn voor de natuur, en die door de lidstaten moeten worden aangepakt. Op 19 januari is er overleg tussen de Europese Commissie en de lidstaten over 34 soorten die mogelijk aan de Unielijst worden toegevoegd.

Met de voorgestelde aanvulling van de Unielijst zullen voor het eerst invasieve exotische soorten worden gereguleerd die in de zee of brak water voorkomen. Van de vijf zoetwatervissen op de lijst worden de zwarte en de bruine dwergmeerval af en toe waargenomen Op de lijst staat één rivierkreeft: de roestbruine Amerikaanse rivierkreeft. Deze soort is nog niet in Nederland gezien, maar wordt door deskundigen beschouwd als een zeer hoog risico.

Er staan vijf insectensoorten op de lijst waaronder de buxusmot. Die komt in Nederland inmiddels zeer algemeen voor. Ook staan er vijf landplanten op de lijst. De fijne ambrosia en hakea komen in de Nederlandse natuur niet voor. De boomwurger wordt zelden gezien en de Afghaanse duizendknoop af en toe. De Westerse karmozijnbes wordt wel vaak waargenomen. Er staat één waterplant op de lijst: watersla. Deze soort wordt regelmatig in de natuur gesignaleerd.

bron: Stichting platform Stop invasieve exoten, 07/01/2021