Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Brede coalitie wil natuurinclusieve landbouw in regio Rotterdam

Geplaatst: 18/02/2021 


'Rotterdam de boer op!' is een initiatief van Natuurmonumenten in samenwerking met Aardpeer, DRIFT, FrieslandCampina, de gemeente Midden-Delfland en Rotterdam, Greenchoice, Herenboeren Nederland, LTO Noord, Naturalis Biodiversity Center, Picnic, Rabobank, Rechtstreex, Rotterdam Make it Happen, Rotterdamse Oogst, SMK, Staatsbosbeheer, Stichting DOEN en het Zuid-Hollands Landschap. Zij maken zich samen sterk voor natuurinclusieve landbouw in de regio Rotterdam. De Nationale Postcode Loterij kent 5 miljoen toe voor het project.

Een belangrijk onderdeel van de aanpak van 'Rotterdam de boer op!' is de oprichting van het 'Rotterdams Transitiefonds' dat boeren, die stappen willen zetten naar meer natuurinclusieve landbouw, financieel ondersteunt. Met de steun kunnen ze makkelijker gaan werken met nieuwe natuurinclusieve landbouwmethoden zoals strokenteelt, combinatie van bomen en landbouw op het zelfde perceel, teelt van gewassen op natte grond, inzet van robots of coöperatieve boerderijen waar Rotterdammers niet alleen afnemer van het voedsel maar ook mede-eigenaar van een bedrijf zijn.

Volgens de coalitie is het ook van belang dat Rotterdammers bewust worden van hun aandeel in en betrokkenheid bij het Rotterdamse ommeland. Daarom wordt veel energie gestoken in het weer verbinden van de stad met het platteland. Er moet een netwerk ontstaan van tientallen ketenpartijen dat ervoor zorgt dat er online, in de supermarkt, in restaurants en op markten lokaal geproduceerd voedsel verkrijgbaar is.

Ook realiseert de coalitie samen met lokale boeren direct aan de Rotterdamse stadsrand natuurinclusieve voorbeeldboerderijen en voedselbossen. Lokaal geproduceerd voedsel draagt door minder vervoersbewegingen en minder CO2-uitstoot bij aan een duurzame leefomgeving en zorgt voor een betere band tussen stadsbewoners en de voedselproducerende boeren in het ommeland. In het project worden Rotterdammers uitgenodigd om actief deel te nemen. Dat kan met de bewuste keuze voor de herkomst van boodschappen, door met het gezin een boer uit de buurt te bezoeken of door financieel deel te nemen aan het Rotterdams Transitiefonds.

bron: Natuurmonumenten, 18/02/2021