Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Experiment met nieuwe methode voor verwerking van riet

Geplaatst: 20/11/2020 


In het natuurgebied De Wieden en Weerribben experimenteert Natuurmonumenten met een nieuwe werkwijze bij het beheer. Afgegraven pollen riet gaan daarbij via buizen onder water naar een plek waar juist grond nodig is. Hierdoor komt er nauwelijks nog CO2 vrij bij het proces.

Grote pollen riet worden met graafmachines losgetrokken en ter plekke vermalen. Via een kilometerslang buizenstelsel komt het materiaal uiteindelijk terecht aan de oever van het grootste meer in het gebied, de Beulakerwijde.

Bij de vooroever aan de noordkant van Beulakerwijde is een kunstmatig dijkje van stenen en zand neergelegd voor de oever. In het rustige water achter die dam laat Natuurmonumenten de rietresten bezinken. Het betreft ook een natuurherstelmaatregel. Door de aanleg van een vooroever wordt de afkalving van de oorspronkelijke oever voorkomen. Er ontstaat weer nieuw moeras dat weer CO2 opneemt.

De manier waarop nu het materiaal wordt afgevoerd met grote persleidingen is nieuw in Nederland en onderdeel van een Europees onderzoek naar herstel van veengebieden en de rol van CO2 daarbij. Het is duurder dan de gebruikelijke methode voor het verwerken van afgegraven riet, maar dankzij een Europese subsidie kan Natuurmonumenten experimenteren met dit alternatief.

bron: RTV Oost, 14/11/2020