Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Provincie Utrecht draagt financieel bij aan ontwikkeling Lunettenpark

Geplaatst: 20/11/2020 


De provincie Utrecht geeft met bijna 1 miljoen euro aan subsidie een stevige financiële injectie aan de ontwikkeling van het 70 hectare grote Lunettenpark door de gemeente Utrecht. Dit gebeurt vanuit het programma 'De Nieuwe Hollandse Waterlinie'.

In het Utrechtse plan zijn de vier Lunetten het vertrekpunt. Deze forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn de dragers van het gebied en markeren de overgang van stad naar buitengebied. Het plan omvat onder andere de restauratie van de 4 Lunetten, onderzoeken naar een duurzame exploitatie, versterking van de verbinding met het omliggende gebied en een onderzoek naar herstel van een historische brug over de Kromme Rijn. De eerste werkzaamheden zijn al gestart.

Tot nu toe liggen drie forten goeddeels verscholen in dichte begroeiing, maar de komende jaren wil de gemeente deze cultuurschatten en het aanliggende gebied openen voor bewoners en recreanten en omzetten in een nieuw stadpark. Het Lunettenpark wordt daarmee de eerste grote concrete uitwerking van het Ontwikkelperspectief Maarschalkerweerd dat een groter gebied behelst.

In het Ontwikkelperspectief, dat in juli 2020 is vastgesteld door de gemeenteraad van Utrecht, wordt Maarschalkerweerd geschetst als groene verbinding tussen stad en ommeland en daarmee als essentiële schakel in het groene recreatieve netwerk rond de stad. In realiteit gaat het vooralsnog om een versnipperd gebied zonder duidelijke identiteit, mede doordat het op meerdere plekken doorsneden wordt door grote wegen en spoorwegen. De gemeente wil dit beeld kantelen en het gebied omvormen tot een samenhangend groen gebied.

bron: Provincie Utrecht, 19/11/2020