Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Drie onderzoeksrapporten over natuurbrand in Deurnese Peel

Geplaatst: 20/11/2020 


Bij de brand in de Deurnese Peel van het voorjaar 2020 is 710 hectare natuurgebied verbrand, woningen moesten worden ontruimd en bewoners en ondernemers hadden wekenlang last van de rook. Naar aanleiding van de brand zijn er drie onderzoeken gestart. Op donderdag 19 november zijn de onderzoeksrapporten gepresenteerd.

Brandweer Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid deden onderzoek naar het ontstaan en verloop van de brand, een onafhankelijke onderzoekscommissie onderzocht de bestuurlijke samenwerking om een onbeheersbare natuurbrand te voorkomen en de Wageningen University & Research werd ingeschakeld voor een onderzoek naar de relatie tussen brandveiligheid en natuurbeheer.

Uit de onderzoeken komen aanbevelingen naar voren over onder andere het beheer van het gebied, de bestrijding van natuurbranden, de samenwerking tussen de betrokken partijen om onbeheersbare branden te voorkomen en het zorgen voor regels met het oog op brandveiligheid in natuurgebieden. De meeste aanbevelingen zijn ook van toepassing op andere natuurgebieden.

De natuurherstelprojecten die momenteel in het gebied plaatsvinden hebben als doel het grondwaterpeil in de Deurnese Peel te verhogen. Met computersimulaties is door Wageningen University & Research het brandrisico berekend voor de huidige vegetatiesamenstelling en voor de verwachte toekomstige vegetatie. Volgens de onderzoekers neemt het risico op natuurbrand af. Bij een brand zal het vuur zal minder hoog oplaaien en zich minder snel kunnen verspreiden.

De 3 onderzoeksrapporten over de natuurbrand in de Deurnese Peel zijn te vinden op de website van de provincie Noord-Brabant.

bron: Provincie Noord-Brabant, 19/11/2020