Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Ecosysteemherstel kan makkelijker door natuur tijdelijk na te bootsen

Geplaatst: 19/11/2020 


Ralph Temmink onderzocht of ecosysteemherstel succesvoller kan worden door belangrijke eigenschappen van specifieke biobouwers te imiteren met biologisch afbreekbare structuren. Dit concept testte hij in zowel zoet- als zoutwater ecosystemen, zoals hoogvenen, veenmeren, zeegrasvelden, kwelders, oester- en mosselbanken, in de tropen en in gematigde gebieden. Temmink promoveert op donderdag 19 november aan de Radboud Universiteit.

Temmink toont aan dat ecosysteemherstel succesvoller kan zijn als kritische eigenschappen van biobouwers worden nagebootst. De resultaten zijn ecosysteemtype overstijgend. Echter, de hiervoor nagebootste eigenschappen zijn soort-specifiek en hangen van het levensstadia van de doelsoort af.

Zo had kweldergras baat bij het nabootsen van stengels, terwijl zeegras baat had bij het imiteren van dichte wortels. Daarnaast groeiden zoetwater veenmossen beter wanneer ze geïntroduceerd werden in een nagebootste drijvende veen mat. Temmink toont aan dat het onderzochte concept breed toepasbaar is en deuren opent voor het herstel van ecosystemen wereldwijd.

bron: Radboud Universiteit, 19/11/2020