Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

'Ruimte voor 100 hectare nieuwe natuur nabij Ring A10 Noord'

Geplaatst: 18/11/2020 


In Amsterdam-Noord is plek voor 10.000 woningen en 100 hectare nieuwe natuur. Dat stelt de projectgroep Noord Binnenstebuiten. De Ring A10 Noord heeft veel restruimte, waar een nieuwe stadgrens zou kunnen verschijnen met uitzicht naar het Waterland.

Amsterdam groeit in aantal woningen, maar de stad breidt niet uit. Dat betekent dat er veel gebouwen bijkomen binnen de ring, en dat het groen daar verdwijnt. Hierdoor wordt het groen net buiten de stad steeds belangrijker. Met deze gedachte in het achterhoofd zijn onderzoekers uit allerlei disciplines onderzoek gaan doen naar de functies van de stadsrand en hoe deze te veranderen.

Vooral in Noord is de scheiding tussen binnen en buiten de ring opvallend. De projectgroep pleit voor de aanleg van Weideboulevards. Groene grote doorgangen onder de ring door en er bovenlangs. Hierdoor kunnen de mensen uit de stad makkelijker het groen in, en de mensen uit het groen makkelijker de stad in. Verder zou de ring gedeeltelijk overkapt kunnen worden en zouden daar huizen op gebouwd kunnen worden.

Het is niet de bedoeling om het landelijke stuk van Amsterdam-Noord vol te bouwen, maar het gaat veel meer over de ontsluiting van het groen, en het verbinden van de stad met het platteland. Ook moet er geïnvesteerd worden in de natuurwaardes van het waterland. Het grondwaterpeil moet omhoog en er moet meer diversiteit komen in gras en planten, zodat trek- en weidevogels blijven komen.

bron: NH Nieuws, 18/11/2020