Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Waterschap de Dommel past retentievijvers bij Valkenswaard aan

Geplaatst: 18/11/2020 


Waterschap de Dommel laat de retentievijvers bij Valkenswaard aanpassen. De huidige kleine stuwen worden vervangen door stuwen waarmee het waterschap het waterpeil beter kan regelen. Daarnaast worden sloten gedempt die ongewenst grondwater naar de retentievijvers brengen. Aannemer Van Beers uit Hoogeloon gaat de werkzaamheden uitvoeren.

De retentievijvers zijn aangelegd om tijdens en na hevige regenval het water op te vangen en vertraagd af te voeren zodat het watersysteem in de omgeving niet overbelast wordt. De vijvers bij Valkenswaard zijn in het verleden aangelegd als viskweekvijvers. In 2010 heeft het waterschap deze vijvers gekocht en ingericht als filter voor verbetering van de waterkwaliteit in de Tongelreep. Deze vijvers waren ook aangewezen om water vast te houden.

In 2018 bleek dat de vijvers geen effect hebben als waterberging bij hoogwater. De vijvers zijn niet meer nodig om de waterkwaliteit van de Tongelreep te verbeteren, maar kunnen wel weer als wateropvang gebruikt gaan worden.

Het dempen van de sloten heeft gevolgen voor de waterhuishouding. Daarvoor moet een projectplan gemaakt worden. De maatregel is meegenomen in het project Herinrichting Tongelreep fase I. Voor het vervangen van de kleine stuwen is geen projectplan nodig. Dit valt onder normale onderhoudswerkzaamheden.

bron: Waterschap de Dommel, 17/11/2020