Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

VALA werkt aan verbetering leefgebieden boomkikker en knoflookpad

Geplaatst: 17/11/2020 


De Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) wil de leefgebieden van boomkikker en knoflookpad verbeteren. Daartoe inventariseerde Staring Advies in opdracht van VALA circa 80 actuele, verlaten en potentiële leefgebieden van beide soorten in particuliere terreinen. Ook werden concrete inrichtings- en beheermaatregelen voor het optimaliseren van het leefgebied in beeld gebracht.

Op grond van boeren en particulieren zijn 73 plannen voor de boomkikker en 7 voor de knoflookpad opgesteld. Deze plannen bevatten praktische beheer- en inrichtingsadviezen voor de korte en langere termijn. De adviezen hebben betrekking op de poel zelf, maar ook op de ontwikkeling van een geleidelijke overgang van lage vegetatie naar opgaand bos bij een bosrand of randjes met ruigte, bijvoorbeeld bramen of struiken.

De adviezen gaan ook over het instellen van gefaseerd hakhoutbeheer van houtwallen of het verwijderen van bomen. Deze werkzaamheden kunnen de eigenaren in het najaar of de winter oppakken. Nu de beheerplannen klaar zijn, gaat VALA samen met de coördinatoren kijken hoe deze plannen in afstemming met de eigenaren tot uitvoering te brengen.

bron: VALA, 17/11/2020