Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Provincie Zuid-Holland experimenteert met bermbeheer langs de N470

Geplaatst: 16/11/2020 


Langs de N470 tussen Pijnacker en Zoetermeer werkt de provincie Zuid-Holland aan duurzame bermen. De middenberm van sedum blijven laag en hoeven niet meer gemaaid te worden. Dat resulteert in minder CO2-uitstoot. Op andere plekken zorgt de mix van 44 wilde bloemen op de buitenberm voor meer biodiversiteit. Op stroken die vrij moeten blijven van planten is olivijnzand gebruikt. Dit neemt CO2 op uit de lucht.

De provincie Zuid-Holland heeft ervoor gekozen om langs de N470 bermen aan te leggen die de biodiversiteit verhogen en de CO2-uitstoot van het maaien verminderen. In de middenberm wordt in een proef sedum geplant.

Sedum krijgt bloemen waardoor het goed is voor de bijen, hommels en vlinders. Andere planten zullen zich na verloop van tijd beperkt tussen het sedum gaan wortelen. In de proef wordt onderzocht hoe de berm zich gaat ontwikkelen. De bermen worden nog maar één keer per jaar gemaaid.

In de buitenbermen een bloemenmix van 44 inheemse plantensoorten ingezaaid. De bermen zullen meer met rust worden gelaten, zodat planten en dieren hier kunnen leven. Maaien van de buitenbermen zal ook nog maar 1 keer per jaar gebeuren, in plaats van 4 keer.

Op stroken die juist vrij moeten blijven van planten, is olivijnzand gebruikt. Deze ongebonden bouwstof neemt CO2 op uit de lucht en wordt zeer lokaal toegepast op de N470.

bron: Provincie Zuid-Holland, 13/11/2020