Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Mug die ziekten verspreid heeft baat bij voedselrijk water

Geplaatst: 16/11/2020 


Eitjes van muggen die in voedselrijk water uitkomen, zorgen voor grotere muggen die ook verder kunnen uitvliegen. Dat is een eerste conclusie van onderzoek dat gedaan wordt door het Netherlands Centre for One Health. Sam Boerlijst, promovendus aan de Universiteit van Leiden bekijkt in een veldlaboratorium met vijvers vol muggen hoe ze zich onder verschillende omstandigheden ontwikkelen.

"In voedselrijk water leven ook onvoldoende natuurlijke vijanden van muggen. En als het water opwarmt dan groeien muggen sneller”; zegt Boerlijst. Zijn onderzoek maakt deel uit van een groter programma waarbij wordt gekeken of er vanwege globalisering, klimaatverandering en veranderingen in het landschap meer kans bestaat op overdacht van ziekten.

Een hogere temperatuur van het water heeft wel invloed op de groeisnelheid, maar niet op de grootte en vliegkracht van stekende muggen. Een slechtere waterkwaliteit en het daarmee samenhangende gebrek aan natuurlijke vijanden zorgen daar wel voor.

De ecologen verbonden aan het programma onderzoeken de eerste bevindingen nu ook buiten het veldlaboratorium zodat straks gevalideerde gegevens kunnen worden gebruikt in een model. Dat model moet over vier tot vijf jaar klaar zijn.

bron: Deltares, 13/11/2020