Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Vechtdal Wonen ontvangt ontheffing binnen Wet natuurbescherming

Geplaatst: 16/11/2020 


Na een traject van circa 3 jaar heeft de provincie Overijssel woningcoöperatie Vechtdal Wonen een ontheffing verleend inzake de Wet natuurbescherming. De ontheffing is verleend om duurzaamheids- en nieuwbouwprojecten te realiseren. Vechtdal Wonenmag werken met vooraf opgestelde regels in het kader van de Wet natuurbescherming.

Vechtdal Wonen wil de komende jaren honderden woningen verduurzamen. Voorheen moest voor ieder onderhoudsproject een toetsing op flora en fauna uitgevoerd worden om vervolgens een ontheffing aan te kunnen vragen. Zo staat het in de nieuwe Wet Natuurbescherming.

Omdat de kans bestond dat er voor de uitvoering al vertraging zou optreden bij projecten heeft Vechtdal Wonen aan adviesbureau Eelerwoude gevraagd om na te denken over een oplossing te vinden. Na overleg tussen de provincie Overijssel, Eelerwoude en Vechtdal Wonen heeft Eelerwoude een Soortenmanagementplan opgesteld. Toetsing van dit plan door de provincie heeft geleid een verleende vergunning.

In een Soortenmanagementplan staat hoe de instandhouding van soorten wordt gewaarborgd door op tijd maatregelen te nemen. Hierbij wordt een generieke ontheffing afgegeven voor de komende 10 jaar. Wanneer de woningcorporatie een wijk gaat verduurzamen, kunnen direct de maatregelen worden genomen die nodig zijn voor de soorten op die specifieke plek.

bron: Nature Today, 14/11/2020