Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

'Er is nog veel onbekend over impact van bestrijdingsmiddelen'

Geplaatst: 16/11/2020 


Er is nog veel onbekend over wat gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw doen met mens en milieu. Violette Geissen, hoogleraar Bodemfysica en landbeheer aan de Wageningen Universiteit leidt het grootschalige Europees onderzoeksproject Sprint, dat meer inzicht moet verschaffen.

De toelatingsbeoordeling door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden Ctgb is volgens Giessen gebaseerd op normen en een testbeleid dat sinds de jaren tachtig nauwelijks is veranderd. Effecten op de bodem worden gemeten op slechts 5 indicatoren. Terwijl er meer dan een miljoen soorten bodemorganismen zijn.

De normen zijn gebaseerd op theoretische modellen, niet op veldonderzoek. In die modellen wordt verondersteld dat bestrijdingsmiddelen op de bodem blijven en daar uiteindelijk worden afgebroken. Dat is niet zo. Bij een inventarisatie gedaan in 10 Europese landen werd in 83% van de landbouwgrond residuen van gewasbeschermingsmiddelen gevonden in de bodem. In de meeste bodemmonsters ging het om cocktails van soms wel meer dan 10 middelen.

Waar de normen ook geen rekening mee houden, is dat bestrijdingsmiddelen zich verspreiden via de lucht. Dat gaat onder andere via verdamping. Deeltjes kunnen zich hechten aan fijnstof dat vrijkomt bij het bewerken van het land. Op die manier verspreiden bestrijdingsmiddelen zich over een groot gebied. Bij een onderzoek in Duitsland twee jaar geleden zijn op 116 plekken luchtmonsters genomen, verspreid over het land. Ze vonden bijna overal resten, van 124 bestrijdingsmiddelen.

, 13/11/2020