Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Waddenzee herbergt 93 uitheemse soorten

Geplaatst: 15/10/2020 


Het meest recente volledige overzicht van uitheemse soorten die in het Nederlandse gedeelte van de Waddenzee zijn waargenomen, is gemaakt in 2019 en loopt tot en met 2018. In 2009 waren er 62 uitheemse soorten bekend voor de Nederlandse Waddenzee en in 2018 waren dat er 93. Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van D66.

De vondst van de 93 soorten betekent volgens de minister niet dat al deze soorten zich ook in de Waddenzee hebben gevestigd of zullen vestigen. Sommige soorten verdwijnen weer en het kan ook dat zeldzame soorten over het hoofd worden gezien. Er zijn op dit moment geen zorgen over specifieke soorten. In het algemeen zijn er wel zorgen.

Van Nieuwenhuizen erkent dat er een verband kan zijn tussen de komst van exoten en de effecten van klimaatverandering op de Waddenzee. Ze wijst er echter op dat normaal over een exoot gesproken wordt wanneer een soort door menselijk handelen buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied wordt geïntroduceerd, overleeft en zich kan voortplanten. Het begint dus met introductie door menselijk handelen. Klimaatverandering vergroot de kans dat bepaalde exoten zich blijvend kunnen vestigen en verspreiden.

bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, 15/10/2020