Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Be­stem­mings­plan voor uit­brei­ding Ef­te­ling is nog niet in orde

Geplaatst: 14/10/2020 


De gemeenteraad van Loon op Zand krijgt een half jaar de tijd om gebreken in het bestemmingsplan ‘Wereld van de Efteling 2030’ te herstellen. Hoewel veel bezwaren van omwonenden en omliggende bedrijven niet slagen, heeft de Raad van State toch 15 gebreken in het bestemmingsplan geconstateerd. Zo is de uitbreiding niet goed onderbouwd, biedt het bestemmingsplan te veel ruimte aan de Efteling en zijn de gevolgen voor omwonenden en de natuur niet op alle punten goed beoordeeld.

De Efteling mag voorlopig niet starten met de uitbreiding van het park, als zij dat al van plan was. De gemeenteraad van Loon op Zand krijgt een half jaar de tijd om een nieuw besluit te nemen. De Raad van State zal daarna in een einduitspraak beoordelen of de gemeenteraad met het nieuwe besluit aan de opdrachten in de tussenuitspraak heeft voldaan. Tot die tijd is het bestemmingsplan geschorst.

Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om het bestaande attractiepark naar het oosten en westen uit te breiden. De Raad van State stelt onder andere vast dat het onderzoek naar de gevolgen voor het Natura 2000-gebied ‘Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen’ gebreken vertoont. De gemeenteraad zal alsnog sluitend moeten onderbouwen dat de stikstofuitstoot niet toeneemt door de uitbreiding. Als dat niet lukt, moet de gemeenteraad beoordelen of de stikstofuitstoot het natuurgebied aantast.

Meer informatie is te vinden in de uitspraak van de Raad van State.

bron: Raad van State, 14/10/2020