Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Scholieren gaan landelijke meetnet voor fijnstof versterken

Geplaatst: 13/10/2020 


Om het probleem met luchtkwaliteit beter in beeld te brengen en om tot oplossingen te komen, gaan middelbare scholieren bijdragen aan het fijnstofonderzoek van het RIVM. Vanaf deze week kunnen scholen een fijnstofsensorkit bestellen. Deze fijnstofcampagne is het nieuwste onderzoeksproject van het GLOBE-programma. Stichting GLOBE Nederland werkt onder andere samen met het KNMI, RIVM, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en Universiteit Leiden.

In Nederland wordt de luchtkwaliteit op tientallen plekken continu gemeten door officiële instanties. Door de snelle innovatie op het gebied van ICT en de ontwikkeling van goedkope sensoren, kan iedereen steeds beter zelf de kwaliteit van de leefomgeving meten. Het aantal sensoren van burgers is sterk toegenomen.

Vanaf deze week kunnen scholen van het GLOBE-programma meehelpen met het monitoren en het onderzoek van luchtkwaliteit. Door zelf onderzoek te doen leren de scholieren meer over fijnstof en de gevolgen ervan. Ze helpen tegelijkertijd de wetenschap om het onderwerp beter te begrijpen. De data worden ook gebruikt door het RIVM voor het verfijnen van luchtkwaliteitsmodellen.

Er is een fijnstofsensorkit te koop, bestaande uit een microprocessor met gekoppelde sensor. De set kan kant en klaar besteld worden, of leerlingen zetten hem zelf in elkaar. De data worden automatisch naar de openbare database van het RIVM gestuurd. Leerlingen kunnen de data van hun eigen school en andere scholen bekijken en analyseren.