Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Unie van Waterschappen zoekt aansluiting bij Deltaplan Biodiversiteitsherstel

Geplaatst: 12/10/2020 


De waterschappen gaan zich de komende jaren actief inzetten om de biodiversiteit in Nederland te versterken. Dat heeft de Unie van Waterschappen op donderdag 8 oktober in de ledenvergadering besloten. Op 13 november ondertekent de Unie van Waterschappen tijdens een online seminar het Deltaplan Biodiversiteitsherstel om de gezamenlijke inzet te bekrachtigen.

De waterschappen kunnen helpen de biodiversiteit in Nederland te versterken. De maatregelen die de afgelopen decennia bijvoorbeeld zijn genomen om de waterkwaliteit te verbeteren, hebben ook een positieve invloed gehad op de biodiversiteit.

Waterschappen kunnen hun expertise inzetten om samen met grondgebruikers, terreinbeheerders en andere overheden maatregelen uit te voeren die bijdragen aan het behoud en de ontwikkeling van de biodiversiteit in Nederland. In de regio wordt samen met provincies, natuurorganisaties en agrariërs gezocht naar kansen.

Bij de inrichting en het beheer van oppervlaktewateren, waterschapsterreinen en dijken kan natuur worden versterkt. Bijvoorbeeld door het aanleggen van natuurlijke oevers, het herstel van meanderende beken, het zorgen voor migratievoorzieningen voor vissen en het met elkaar verbinden van natuurgebieden.

Ook kunnen de waterschappen bijdragen aan duurzame beschikbaarheid van zoetwater voor natuurterreinen en landbouwgronden. Dergelijke inspanningen zijn gunstig voor vissen, insecten, amfibieën, planten, vogels en zoogdieren en kunnen alleen in samenwerking met partners worden bereikt.

bron: Unie van Waterschappen, 09/10/2020