Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Drie jaar SNL-monitoring op de Hoge Veluwe: veel en bijzondere waarnemingen

Geplaatst: 15/09/2020 


In opdracht van Het Nationale Park De Hoge Veluwe hebben ecologen Tim Termaat, Jaap Bouwman en Maarten Immerzeel de afgelopen drie jaar het veldwerk voor de SNL-monitoring in dit bijzondere gebied uitgevoerd. Zij inventariseerden het gehele park op flora, dagvlinders, sprinkhanen en libellen. Dat leidde, ook heel recent nog, tot bijzondere waarnemingen, die de komende tijd verwerkt worden.

De ecologen gaan de resultaten nu uitwerken in verspreidingskaarten, waarbij ze ook de biodiversiteitshotspots markeren. Daarbij wordt ook een groot aantal waarnemingen betrokken dat de afgelopen jaren door vrijwilligers van het Park is verzameld, waaronder broedvogelgegevens. Daarna gaan ze analyseren hoe de verschillende hotspots zich verhouden tot het beheer van de ‘open ruimte’ (alles wat geen bos is) in het Park, zodat dit waar nodig kan worden bijgestuurd.

Via het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) verlenen provincies subsidie voor het behoud en de ontwikkeling van (agrarische) natuurgebieden en landschappen. Het monitoren van de aanwezige flora en fauna is een verplichting vanuit deze subsidieregeling SNL. Hierbij worden kenmerkende soorten van verschillende soortgroepen vlakdekkend in kaart gebracht. Bosgroep Midden Nederland heeft dit voor Het Nationale Park De Hoge Veluwe gedaan voor de planten, dagvlinders, sprinkhanen en libellen.

bron: Nature Today, 15/09/2020