Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Verwijdering nest Aziatische hoornaar in Veenendaal

Geplaatst: 15/09/2020 


In opdracht van de provincie Utrecht wordt deze week een nest van de Aziatische hoornaar behandeld en verwijderd in Veenendaal. De Aziatische hoornaar is een grote wespensoort die oorspronkelijk niet voorkomt in Nederland.

Wespen, hoornaars
In Veenendaal werd medio augustus al een Aziatische hoornaar gespot en nu is er een nest gevonden. Het insect is een zogenoemde invasieve exoot en geeft schade aan de natuur in onze provincie. Daarom is direct besloten het nest te verwijderen en daarmee verdere verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen.

Wespen, hoornaars
De Aziatische hoornaar is ongeveer twee keer zo groot als de normale wesp, maar voor mensen is het insect niet gevaarlijker. Wel is de hoornaar schadelijk voor de flora en fauna in ons land. Het insect eet onder meer inheemse bijensoorten. Het bestrijden van deze invasieve exoot beschermt de inheemse natuur en voorkomt aantasting van de biodiversiteit.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pakt de kans bij het aangetroffen nest een onderzoek uit te voeren. De NVWA bestudeert onder andere met behulp van drones het vlieggedrag van de grote zwarte wesp. De verzamelde kennis kan in de toekomst hopelijk gebruikt worden bij het opsporen van andere nesten in Nederland.

bron: Provincie Utrecht, 15/09/2020