Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Overstap kringlooplandlandbouw Gelderland vergt tijd

Geplaatst: 15/09/2020 


Dat zegt landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA), die daarmee op één lijn zit met LTO Noord. 'De huidige agrarische structuur is de weerslag van vijftig jaar beleid. Dat kun je niet met één druk op de knop anders doen', aldus Drenth. De Provinciale Staten van Gelderland bespraken de koersnotitie Agrifood in de landbouwcommissie. Daarin schetst het provinciebestuur de richtingen waarin de landbouw in de provincie moet bewegen. Volgens de gedeputeerde zijn verdienmodellen en perspectief daarbij de crux.

'Het gaat om ondernemers die een boterham willen verdienen. Daar hoort perspectief bij. Ik proef dat boeren op zoek zijn naar andere manieren van landbouw. Geef de sector de ruimte om die beweging te kunnen maken.' Vanuit Provinciale Staten wordt positief gereageerd op de notitie, maar er zijn ook vraagtekens; bijvoorbeeld over de definitie van het gezinsbedrijf dat het provinciebestuur centraal zet in de plannen. Ook oplossingen voor het grondvraagstuk en het verdienmodel zijn nog niet concreet genoeg volgens Provinciale Staten.

LTO Noord gaf in een brief haar visie op de Koersnotitie Agrifood. De belangenbehartiger is blij dat de notitie start met een wenkend perspectief voor de sector, maar stelt dat het aan dit perspectief gekoppelde jaar 2030 niet realistisch is. Bodembeheer is wat LTO Noord betreft een van de speerpunten voor de komende tien jaar.

De consultatie voor de provinciale plannen loopt nog. Eind dit jaar komt er een uitvoeringsprogramma op basis van de koersnotitie.

bron: Nieuwe Oogst, 15/09/2020