Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Cranberrypionier: provincie brengt teelt in gevaar

Geplaatst: 14/09/2020 


The Cranberry company vreest dat de teelt niet rendabel wordt als Zuid-Holland de pacht verhoogt. Het nieuwe teeltbedrijf voor cranberry, teelt in de Krimpenerwaard biologische cranberry’s en ontwikkelt natuur op veengrond waar het waterpeil is verhoogd vanwege bodemdaling. Het is één van de projecten van de InnovatieAgenda Duurzame Landbouw van provincie Zuid-Holland. Die agenda moet leiden tot nieuwe verdienmodellen voor boeren en tuinders in een voor bodemdaling kwetsbaar gebied.

Cranberryteelt past uitstekend bij vernatting van die gebieden, maar het duurt langer voordat de cranberryteelt rendabel is. De telers hebben 18 hectare in erfpacht gekregen, maar de canon wordt verhoogd van € 5.850 tot € 15.850 oplopend tot € 30.850 over zes jaar. Daarmee speculeert de provincie op een opbrengst en een groeiscenario van de cranberryteelt die onzeker is, stellen de telers in een brief aan de Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland.

De initiatienemers hebben ruim € 500.000 geïnvesteerd in The Cranberry Company. Daarvan is € 200.000 gefinancierd door het Nationaal Groenfonds onder soepele voorwaardenen tegen een lage rente. Voor de natuurontwikkeling ontvangen de telers wel een subsidie.

The Cranberry Company vraagt de provincie Zuid-Holland om een uitstel van de canonverhoging van 3 jaar. De provincie heeft het verzoek afgewezen omdat ook voor dit project een ondernemersrisico is aangegaan door de eigenaren. De bodemgesteldheid was bekend bij de initatiefnemers, stelt provincie Zuid-Holland.

bron: Groenten en Fruit, 14/09/2020