Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Zeepbellen met stuifmeel kunnen planten bestuiven

Geplaatst: 11/09/2020 


Zeepbellen die stuifmeel naar bloemen brengen kunnen een alternatief vormen voor het bestuiven van planten. Met een afnemende bijenpopulatie is de zoektocht hiernaar steeds harder nodig. De zeepbellen bieden een verfijndere methode dan vele andere opties.

Scheikundige Eijiro Miyako van het Japanse Advanced Institute of Science and Technology en zijn collega’s ontwikkelden deze techniek. Het lukte ze zelfs om succesvol een peergaard te bestuiven. ‘Ik sprong een gat in lucht van vreugde’, zegt hij.

Miyako en zijn team mengden stuifmeelkorrels met een zeepoplossing met voedingsstoffen. Het mengsel laadden ze in een bellenblaasmachine. Met de machine bliezen ze bellen een peergaard in, waarbij ongeveer twee op de tien bellen een bloem raakte. Later berekenden ze hoe succesvol deze methode was door te tellen hoeveel van de bloemen vruchten droegen. Het bestuiven van de bloemen met de zeepbellen was even succesvol als bestuiven met de hand. In beide gevallen droeg 95 procent van de bloemen vruchten.

bron: New Scientist, 29/06/2020