Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Computertechnologie helpt hout te identificeren

Geplaatst: 07/09/2020 


De meest gebruikte methode voor de taxonomische identificatie van boomstammen is houtanatomie. Het aantal experts met deze langdurige opleiding neemt echter af, terwijl de technologie zich intussen verder ontwikkelt. Houtanatomen van Naturalis en computerwetenschappers van het Leidse LIACS werken samen aan een computerondersteund hulpmiddel voor hout-identificatie.

Om expert te worden in houtanatomie is een jarenlange opleiding vereist. Bovendien kunnen houtanatomen over het algemeen hout identificeren op het niveau van het geslacht – niet van de soort – terwijl op grond van de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES) vaak een identificatie op soortniveau is vereist. Daarom gaan houtanatomen en computerwetenschappers samenwerken om via computerondersteuning van microscopische houtfoto’s snellere en nauwkeurigere manieren te realiseren voor de identificatie van houtsoorten.

Op basis van een bestaande database van microscopische beelden van dwarsdoorsneden, met voor elk van de 112 onderzochte houtsoorten 20 microscopische afbeeldingen, hebben de onderzoekers de beelden geclassificeerd op soortniveau aan de hand van computergegeneerde kenmerken die vergeleken werden met een meer geavanceerde methode op basis van Deep Learning. Dankzij deze aanpak is het herkenningspercentage van de soorten toegenomen tot 96,4%. Dankzij de nieuwe referentiedatabase kan in de toekomst een hulpmiddel worden ontwikkeld waarmee douanebeambten en andere belanghebbenden hout kunnen identificeren.

bron: Naturalis Biodiversity Center, 05/09/2020