Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...

in de periode:

  t/m  

Waterschap De Dommel pompt water in de Reusel vanwege droogte

Geplaatst: 30/07/2020 


Waterschap De Dommel pompt donderdag 30 juli een laagje water in de Reusel in Landgoed de Utrecht. Ondanks het wisselvallige weer van de afgelopen tijd dreigt de – van regen afhankelijke – beek droog te vallen. Het laagje water dat opgepompt wordt uit een nabijgelegen grondwaterput moet bijzondere natuur in de Reusel de kans geven om de droogte te doorstaan.

Ondanks het wisselvallige weer houdt de droogte in het Dommelgebied aan. De regen van de afgelopen maand heeft weliswaar de ergste droogtepiek van dit voorjaar afgehaald. Ook het water vasthouden helpt en dat blijft nodig. Voor komende week wordt behalve een lokale bui, weinig regen voorspeld en stijgen de temperaturen. De grondwaterstanden en het peil in de beken zullen daarmee naar verwachting verder zakken.

Het grondwater voor de Reusel wordt opgepompt van tientallen meters diepte, met medewerking van de eigenaar van de vergunde grondwaterput. Het kleine laagje water van enkele centimeters zorgt over een paar kilometer lengte voor de noodzakelijke hoeveelheid stromend water waarin vissen en planten kunnen overleven.

In het Dommelgebied zijn vijf natuurrijke beken die in aanmerking komen voor het aanvoeren van water als noodmaatregel. In deze beken, waaronder de Reusel en de Beekloop, leven zeldzame en beschermde soorten zoals de beekprik, de kwabaal, bepaalde libellen en kokerjuffers. Deze soorten zijn een belangrijke indicatie dat de waterkwaliteit en leefomgeving gunstig zijn.

bron: Waterschap De Dommel, 30/07/2020